menu

Nieuwsbrief

Info en aanmelding
Een ijsweekend om niet meer te vergeten
2009-01-17 14:36:55

Foto: E.Zwanenburg
De laatste dagen van 2008 leek het er al op. De eerste schaatsers bereikten Muggenbeet. De ijsdikte was echter nog zo dun dat alleen waaghalzen - met vaak een nat pak - de ijsvloer probeerden.
In de eerste week van 2009 groeide het ijs toch nog redelijk en in de regio kon men al volop schaatsen, alleen de Wetering, bij Muggenbeet en bij Nederland kon men nog niet vertrouwd schaatsen.
De druk bezochte 'Blokzijlermerentocht' kon helaas dan ook niet bij Muggenbeet komen. Men kon alleen veilig over het ijs van het Giethoornse meer.

In het weekend van 10 en 11 januari was het echter wel raak.
De veegmachines van de ijsclub veegden hun baantjes over de Wetering en omgeving en men ging massaal op het ijs. Er moest nog wel regelmatig 'gekluund' worden op de 'standaard plekken zoals bij het gemaal en bij het Eind van 't Diep, maar dat mocht de pret niet drukken.
De één probeerde het ijs voor de deur uit, samen met vrienden en vriendinnen. De ander trok er echt op uit. Maar het feit dat de schaatsen in huis aangetrokken konden worden en vanaf huis de tocht kon beginnen was erg bijzonder. Menig kind had er alleen over gehoord, maar nu was het eindelijk werkelijkheid. Velen bleven op het ijs tot het donker werd.

Niet alleen de schaatsers genoten van het bevroren landschap. Velen hebben ook ijswandelingen gemaakt over de dichtgevroren vaarten, slootjes en in het dichtgevroren moeras.
Kortom iedereen van jong tot oud, op de schaats of wandelend, in de luie stoel achter het raam of toerend met de auto het was een weekend om niet meer te vergeten.

Voor een foto-impressie klik hier

Foto: E.Zwanenburg