menu

Nieuwsbrief

Info en aanmelding
Beleef de Kooi van Pen tijdens de Open Dagen  
2022-09-15

Op vrijdag 21 oktober en op de zaterdagen 22 oktober, 29 oktober en 5 november worden de jaarlijkse 'Open Dagen' van de Kooi van Pen georganiseerd. De vrijwilligers van Staatsbosbeheer geven tijdens de 'Open Dagen' tekst en uitleg over deze bijzondere eendenkooi tijdens een vaar-wandeltocht door het labyrint van rietmatten en vangpijpen. De eendenkooi in het noorden van Wetering is één van de grootste in Europa en bestaat uit 5 kooiplassen en 18 vangpijpen in een gebied van 35 hectare kooibos.

Verboden gebied
Net als in vele andere eendenkooien in Nederland is de Kooi van Pen niet toegankelijk voor publiek. Alleen in het najaar mogen er in deze eendenkooi speciale 'Open Dagen' georganiseerd worden voor de 'buren' en belangstellenden, om te laten zien wat er allemaal in deze bijzondere plek ‘achter de schermen’ gebeurd.
De 'Open Dagen' zijn zeker ook geschikt voor de vele nieuwe bewoners in de streek om deze mysterieuze plek te ontdekken, zo vlak bij huis. De eendenkooi is een plek die tot voor kort alleen het werkgebied was van de kooiker en een verboden gebied was voor ieder ander om de rust en stilte te behouden zodat de eenden niet werden verstoord.
Tegenwoordig wordt deze eendenkooi gerenoveerd en onderhouden door een vrijwilligersgroep van Staatsbosbeheer om dit cultuurhistorisch monument te behouden.

Wanneer, kosten
Tijdens de Open Dagen starten de rondleidingen om 13.00 uur, behalve 29 oktober dan om 09.30 uur. Het bezoek aan de eendenkooi duurt ca 3 uur en het dragen van laarzen wordt aanbevolen.
Er zijn geen kosten verbonden aan dit bezoek, maar een vrijwillige bijdrage tijdens de rondleiding wordt zeer gewaardeerd.

Opgave verplicht
Er kunnen per rondleiding maximaal 50 personen mee, dus opgave is van te voren verplicht. Men kan zich vóór 10 oktober opgeven bij:
Tjallien Muis; e-mail: tjmuis11@gmail.com of tel: 0521-371344.
Bij opgave graag de voorkeursdatum en tijd doorgeven en naam, telefoonnummer én met hoeveel personen u komt.
Hierna krijgt u een bevestiging of dit mogelijk is.

Bron: Stichting Vrijwilligersgroep Kooi van Pen

Voor de flyer, klik hier
Meer informatie over de eendenkooi Kooi van Pen te Wetering op deze website, klik hier


Open Dagen 2021


Open Dagen 2021


Oude Kolk met nieuw Makkehok


Luchtfoto Kooi van Pen 2019 - © Foto: Wolfstar Media