menu

Nieuwsbrief

Info en aanmelding
Diervriendelijk dimbare verlichting fietspad 
2020-12-11

Bij de renovatie van het fietspad Ossenzijl-Kalenberg-Wetering wordt de verlichting ook vervangen. Uit een enquête onder de aanwonenden en in overleg met de plaatselijke belangen heeft de gemeente gekozen voor natuurvriendelijke verlichting zonder dat op veiligheid wordt ingeleverd.

Uitgangspunten nieuwe verlichting
1. Draagvlak
2. Verlichting mag niet verblindend zijn.
3. Verlichting dient diervriendelijk te zijn.
4. Energie zuinig/mogelijkheid tot dimmen
5. Bestaande masten blijven staan
6. Goed te onderhouden/toekomstigbestendig
7. Donker waar het kan, licht waar het moet

Diervriendelijk
Uitgaande van de resultaten van o.a. de enquête is er vervolgens gekozen voor Brisa BAT van Lightronics met een armatuur met omlaag schijnend licht in een zogenaamd kofferarmatuur (weinig rondstraling van licht) met LED verlichting in de kleur amber. Uit onderzoek is gebleken dat amber kleur licht het meest diervriendelijk is voor met name vleermuizen.

Dimbaar
De verlichting wordt verder dimbaar volgens het standaar dimprotocol van de gemeente. Tot 19.00 uur 100% verlichting, daarna 70% en om 22.00 uur tot 06.00 uur 50%. De praktijk leert dat het dimmen niet opgemerkt wordt, dus de impact is gering.

Heuvenpad
Het Heuvenpad van Kalenberg naar Wetering wordt verbreed van 1,5 meter tot 2,5 meter. Het fietspad wordt voorzien van licht grijs beton, dat oplicht in het donker. Bij de kruising met het Kooibomenpad in Kalenberg en bij de ophaalbrug bij het Diepe Wiede in Wetering komen dezelfde lichtpunten als in Kalenberg geplaatst zullen worden. De eerste vernieuwde lichtpaal is op 11 december in Kalenberg Noord geplaatst.
De renovatie van het Heuvenpad is gepland nadat het fietspad Ossenzijl-Kalenberg klaar is. Verder ligt het in de planning dat de werkzaamheden in maart 2021 afgerond zijn.

Meer informatie over de planning, klik hier


11-12-2020 Eerste lichtpunt in Kalenberg Noord vervangen - zie het verschil
Foto:
www.kalenberg.nu