menu

Nieuwsbrief

Info en aanmelding
De Bazuin ging van 'Vol gas' naar 'Nul'...  
2020-07-23

Van 'Vol gas' naar 'Nul' dit overkwam Chr. Muziekvereniging De Bazuin (net als alle anderen in Nederland) half maart dit jaar en de periode die daar opvolgde; de 'lockdown'. De Bazuin bestaat dit jaar maar liefst 100 jaar en de jubileumcommissie had hard gewerkt aan een compleet plan om dit jaar met feestelijke concerten het jubileum te vieren, met als hoogtepunt een groots concert in De Meenthe in Steenwijk en een Dankdienst in de Grote Kerk te Blokzijl in oktober.

De plannen lagen klaar, de muziekcommissie had samen met de dirigent muziek uitgezocht en aangeschaft, alles in de startblokken om vol gas te geven. Maar half maart kwam de domper en ook al was er in het begin nog hoop, dat de maatregelen van korte duur waren, het tegendeel bleek waar.

Digitale sessies
De leden hebben in het begin erg moeten wennen aan de 'muziek loze' woensdagavond. Samen met de dirigent zijn er digitale sessies gehouden en zelfs een quiz, om contact met elkaar te houden en ook de leden te stimuleren om het instrument te blijven bespelen.
Dit laatste was niet altijd vanzelfsprekend. Immers de doelen; de wekelijkse repetitie en de geplande concerten ontbraken en daarmee ook belangrijke stimuli om thuis te repeteren.

Repeteren weer mogelijk
Gelukkig zijn er weer mogelijkheden om te gaan repeteren; dankzij de versoepelingen kon door de branche vereniging KNMO samen met het RIVM en andere instanties een protocol ontwikkeld worden dat de voorwaarden aangeeft waaronder veilig gerepeteerd kan worden.
Het zal nog wennen zijn, want naast de iedereen wel bekende hygiƫne maatregelen (en voor blazers nog wat extra maatregelen), is de minimale afstand tussen spelers 1,5 meter. En dat is behoorlijk wennen; immers dicht bij elkaar spelen, is goed voor samenspel en klank en 1,5 meter is dan wel 'ver'.
Na de zomervakantie, gaat De Bazuin op 12 augustus weer fris en enthousiast van start om de oude vertrouwde klank weer op te bouwen en het repertoire goed in te studeren.

Jubileumjaar naar 2021
Dit jaar kon het jubileumjaar dus niet gevierd worden zoals de bedoeling was, maar de vereniging heeft besloten om het jubileum volgend jaar te vieren met alle muzikale activiteiten die eigenlijk dit jaar gepland stonden met als hoogtepunt het jubileumconcert op zaterdag 9 oktober 2021 in De Meenthe.
Een mooi doel om naar toe te werken en alle muzikale zeilen bij te zetten!

Wim van Pelt,
Chr. Muziekvereniging De Bazuin Wetering e.o.


Zomeravond-concert op de Wetering (2014)