menu

Nieuwsbrief

Info en aanmelding
Renovatie gemaal Halfweg  
2020-06-27

De voorbereidende werkzaamheden voor de renovatie van het monumentale gemaal Halfweg aan de Oeverweg zijn begonnen. Dit doet Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta), omdat het huidige gemaal niet meer aan de normen voor veiligheid en gebiedsbeheer voldoet. Het gemaal Halfweg ligt aan de Oeverweg 1a (postcode Giethoorn) en beheert het waterpeil in polder Halfweg. Het overtollige water uit deze polder wordt naar het Giethoornse meer gepompt.

Monument
Het uit 1937 daterende gemaal Halfweg is een gemeentelijk monument. Bij de aanpassingen van dit beeldbepalende gebouw wordt rekening gehouden met de karakteristieke uitstraling. Het huidige gemaal kan het gewenste waterpeil in de toekomst niet meer leveren. Technisch gezien zijn de elektrische pompen aan het einde van hun levensduur. Met het nieuwe gerenoveerde gemaal kan het waterschap werken met zogeheten flexibel peilbeheer. Daarmee kan beter worden gereageerd op de watervraag vanuit landbouw en natuur.

Vispassage
Na de renovatie voldoet het gemaal weer aan de eisen van deze tijd. Bovendien wordt het gemaal in beide richtingen vispasseerbaar gemaakt door de aanleg van een vispassage en het toepassen van twee visvriendelijke pompen. Het gemaal vormt dan geen obstakel meer voor vissen, maar vissen kunnen makkelijk om het gemaal heen via een vispassage.

Verleggen fietspad
Vanwege de veiligheid is in overleg met de gemeente Steenwijkerland besloten het naastgelegen fietspad (Giethoornsemeerpad) ter hoogte van het gemaal vanaf deze week tijdelijk te verleggen. Hierdoor wordt er tijdens de uitvoering geen hinder ondervonden door fietsers en wandelaars.

Planning
Nog vóór de bouwvakvakantie worden nieuwe damwanden in de oevers van de wetering geplaatst. Direct na de bouwvakvakantie starten de overige werkzaamheden, waaronder het vervangen van de bestaande elektrische pompen en het aanpassen van de pompcapaciteit. Naar verwachting is het werk in het voorjaar van 2021 afgerond.

Bron: Waterschap Drents Overijsselse Delta

Meer informatie over de historie van gemaal Halfweg, zie bericht: Waterbeheer in de Kikkerij - van molens tot elektra


Gemaal Halfweg aan de Oeverweg


Tijdelijke omlegging Giethoornsemeerpad (fietspad)