menu

Nieuwsbrief

Info en aanmelding
Stoere poorten bij Weerribben-Wieden  
2019-12-05

Stichting Weerribben-Wieden wil 'toegangspoorten' laten bouwen bij de ingangen van het Nationaal Park. Elke poort krijgt zijn eigen thema, die bezoekers zouden kunnen verleiden om ook andere ingangen te bezoeken.
Het is de bedoeling dat er poorten komen bij invalswegen van het Weerribben-Wieden gebied, bij vervoersknooppunten, binnen de natuurgebieden, bij de Zuiderzeestadjes, plekken voor waterbelevenis en bij binnenkomst van alle kernen.

Eerste fase
Het college van B&W van de gemeente Steenwijkerland, één van de partners in de stichting, heeft al ingestemd met het plan. Er is nu geld gereserveerd voor de uitvoering van de eerste fase van het project: Een poort, een spot en een baak.
Een deel van het geld komt uit een subsidie die de provincie Overijssel in 2017 al aan het Nationaal Park ter beschikking heeft gesteld.

Landmark project
Het Landmark project van de Stichting Weerribben-Wieden bestaat uit het realiseren van: Landmarks, Spots en Bakens.
- Landmarks zijn herkenbare toegangs of welkomstpoorten waarbij de focus ligt op de rijke cultuur en natuur van het gebied.
- Spots vervangen een aantal van de huidige TOP's , de Toeristische Overstap Punten. Dit zijn de startpunten voor bezoekers om het gebied in te gaan.
- Bakens zijn herkenbare informatie borden.

Kunstenaar Erick de Lyon
Alle toegangs/welkomstpoorten, spots en bakens zijn ontworpen door kunstenaar Erick de Lyon. Ze zijn passend bij de identiteit van het gebied. Hij gebruikt hiervoor materiaal dat verwijst naar de cultuurhistorie. De belangrijkste materialen die hij gebruikt zijn riet en zwart staal.


Ontwerp poort Beukerssluis

Welkomstpoort
Rob Olde Kalter, projectleider Landmarks: ”Er zijn meerdere locaties in het gebied Weerribben-Wieden waar we een poort willen realiseren. Dat kan niet allemaal tegelijk. We geven prioriteit aan locaties op basis van draagvlak en uitvoerbaarheid. De uitwerking doen we samen met lokale betrokkenen”. Voor de Beukerssluis in De Wieden heeft hij al een karakteristiek ontwerp gemaakt van riet en staal. Het riet verwijst naar de cultuurhistorie van het Nationaal Park, het zwarte staal verwijst naar de oude watermolens in het gebied.

Spot en Baak
In Blokzijl komen voor het nieuwe toeristen seizoen in 2020 een 'Spot' en een 'Baak': twee herkenbare punten waar bezoekers informatie over de omgeving krijgen en waarmee de herkenbaarheid van Blokzijl wordt vergroot.


Ontwerp 'Spot en Baak' voor Blokzijl

Bron: gemeente Steenwijkerland