menu

Nieuwsbrief

Info en aanmelding
Herinrichting fietspaden Ossenzijl-Kalenberg-Wetering  
2019-11-21

De gemeente Steenwijkerland en de provincie trekken de komende jaren zo'n 4,8 miljoen euro uit om twaalf fietspaden in de Kop van Overijssel aan te pakken en de Steenwijkerweg bij Willemsoord her in te richten. Doel ervan is om de massale toeristenstroom naar vooral Giethoorn beter te verspreiden over de gemeente en de regio.
Er zit echter nog wel een addertje onder het gras: PFAS.

Bidbook
De herinrichting van het fietspadennetwerk in de Kop van Overijssel is een belangrijk onderdeel van het zogenaamde bidbook 'Land van Weerribben en Wieden; Poort naar Overijssel'. Het borduurt voort op de afgelopen tien jaar, waarin al gestart is met de aanleg van diverse fietspaden om voor een gemeentedekkend netwerk te zorgen. Omdat de paden verbeterd worden en waar mogelijk verbreed vergt het meer voorbereiding dan regulier onderhoud.

Fietspad Ossenzijl-Kalenberg-Wetering
Op 4 november is er in Kalenberg een informatiebijeenkomst geweest van de gemeente Steenwijkerland voor de herinrichting en onderhoud van het fietspad van Ossenzijl via Kalenberg en het Heuvenpad naar Wetering (totaal 6,5 km). De wens van de gemeente is dat het fietspad langs de bebouwing van Kalenberg en Ossenzijl 1.50 m breed wordt (is nu 1,2 - 1,4 m) en buiten de bebouwing 2,50 m breed. Hierop konden de aanwezigen reageren, wat dan ook massaal werd gedaan.
Verder kwam de veiligheid van wandelaars aan de orde. Veel bewoners hebben last van de hoge snelheden die met name electrisch aangedreven fietsen hebben op het smalle fietspad. Tot slot kwam de verlichting van het fietspad aan de orde. Hiervoor werden verschillende suggesties gedaan om dit te verbeteren, zoals met reflecterende lijnen die ook door fietsverlichting te zien zijn.
De gemeente heeft een verslag gemaakt van deze informatiebijeenkomst en zal het verloop verder afstemmen met de plaatselijk belang verenigingen.
Voor het verslag, klik hier

PFAS-vertraging ligt op de loer
Burgemeester en wethouders houden de ontwikkelingen rondom stikstof en PFAS scherp in de gaten. Daarbij sluiten zij niet uit dat er vertraging op kan treden. Maar dit oponthoud zal zich waarschijnlijk alleen voordoen in de voorbereidingsfase van de herinrichting en onderhoudsprojecten rondom de fietspaden.

Bron: RTV Oost, Stentor, e.a.


Kaart - (c) Stentor