menu

Nieuwsbrief

Info en aanmelding
Voornpol wordt hersteld
2008-11-24 23:00:00
© Foto: E. Zwanenburg
Vereniging Natuurmonumenten heeft het plan om de Voornpol – het eilandje in het Giethoornse Meer -weer te maken zoals hij vroeger was, ruim een halve hectare groot. Dat is zeker 10-maal zo groot als het huidige eiland en misschien nog wel meer.Ongeveer 4/5 deel zal bestaan uit de huidige eilanden en rietland, 1/5 deel wordt beloopbaar en hier wordt een lage steiger gemaakt voor kleine bootjes en kano's.

 

 
 De bedoeling is dat er eerst een beschoeiing gemaakt wordt – gepland voorjaar/zomer 2009 - met aan de binnenkant kunststofbekleding. Het eiland zal in eerste instantie uit drie secties bestaan, dit in verband met het opspuiten van baggerspecie. Deze secties zijn nodig om alles wat opgespoten wordt te laten bezinken.

 

De benodigde grond voor deze baggerspecie wordt weggegraven uit percelen in de buurt van Dwarsgracht en middels buizen naar de Voornpol getransporteerd. Tegelijk met het maken van de beschoeiing van het eiland worden de af te graven percelen bij Dwarsgracht ook rijp gemaakt om afgegraven en vermalen te worden. Het is de bedoeling dat het opspuiten rond september 2009 begint, dus na het watersportseizoen. 

De subsidietoekenning is binnen bij de eigenaar Vereniging Natuurmonumenten. Naar verwachting zal het project eind 2009 afgerond zijn.

 

Tijdens de werkzaamheden aan het eiland zal er ook een nieuw soort drijvende kraan actief worden om grond te verplaatsen, waar dit nodig is.

De rupskasten van de kraan bevatten drijflichamen en  motoren. De kraan kan dus overal ingezet worden zonder dat hij wegzakt.

Nieuwsgierig geworden?
Bekijk dan het filmpje op https://www.waterking.nl