menu

Nieuwsbrief

Info en aanmelding
Zwarte sterns op nieuw broedvlotje in Giethoornse meer
2011-06-10 23:00:00


De zwarte stern (Chlidonias niger) is een prachtige, maar helaas ook zeldzame vogel.
In het voorjaar en de vroege zomer hebben zwarte sterns een roetzwarte kop en een geleidelijk naar grijs aflopend verenkleed op de borst. In de winter zijn ze veel lichter gekleurd.

Trek- en kolonievogel
Eind april arriveert de zwarte stern weer in ons land, na een lange reis uit Afrika. Ze starten vlot na aankomst met broeden in kolonies. Eind augustus vertrekken de laatste sterns weer. De meeste ervaren paren zijn echter in juli al klaar met broeden.  Er worden drie eieren gelegd. De jongen zijn binnen 18-23 dagen vliegvlug en blijven nog korte tijd daarna bij de ouders in de omgeving van de kolonie. Tijdens het broeden en het groot brengen van de jongen verdedigen de vogels hun kolonie fel tegen indringers. Menig kanoër heeft  in de buurt van de kolonie moeten bukken bij aanvallen van zwarte sterns.
Na de broedtijd (juli-september) verzamelen zwarte sterns zich op het IJsselmeer-Markermeer om te ruien en op te vetten voor de trek naar Afrika.

Voedsel
Zwarte sterns eten in de broedtijd een gevarieerd menu. Het voedsel bestaat uit waterinsecten en hun larven, maar ook spinnen, kleine vissen en
amfibieën worden gegeten. Wanneer de vogel op jacht is vliegt ze gewoonlijk met haar kop omlaag over het wateroppervlak, ze duikt niet in het water, maar raakt alleen het oppervlak aan. In de vlucht lijken zwarte sterns op een grote zwaluw.

Giethoornse meer
Zwarte sterns zijn de afgelopen decennia altijd te zien geweest bij het Giethoornse meer, waar ze
hun voedsel haalden. Maar ze kwamen niet tot
broeden. In 2008 probeerde Natuurmonumenten hier de broedvlotjes voor zwarte sterns en binnen twee weken waren tientallen vlotjes bezet. In 2010 en 2011 heeft Natuurmonumenten vanwege het succes op nog twee extra locaties broedvlotjes  neergelegd.  Het Giethoornse meer is hierdoor de meest succesvolle broedplek van het Nationaal Park Weerribben-Wieden geworden. Bij de eerste tellingen in 2011 waren al 71 broedparen op het Giethoornse meer. Dit is 40% van de populatie van het hele nationaal park, waar in totaal 178 broedparen in 2011 zijn geteld. Het totaal aantal broedparen in 2011 zal met nog enkele tientallen toenemen, omdat sommige vogels een tweede legsel proberen.

Broedvlotjes - Primeur
De zwarte stern broedde vroeger op drijvende waterplanten zoals krabbenscheer. Deze plant werd door de teruglopende waterkwaliteit steeds zeldzamer, waardoor de populatie zwarte sterns sterk terugliep. Met het uitleggen van broedvlotjes wordt geprobeerd deze mooie vogel te behouden.

De zwarte sterns hebben in 2011 een primeur: een nieuw model broedvlotje.

Deze is niet alleen slijtvaster, maar jonge sterns kunnen ook gemakkelijker vanuit het water op het vlotje komen. Wel blijft het nog even spannend of de nieuwe vlotjes in de smaak vallen bij de zwarte sterns. Om de broedresultaten niet in gevaar te brengen, worden zowel de nieuwe als de oude vlotjes in het gebied uitgezet. In de loop van dit jaar zal blijken welk vlotje als winnaar uit de bus komt...