menu

Nieuwsbrief

Info en aanmelding
Help onderzoek wasbeerhond
2017-01-09 23:00:00
 
Momenteel wordt in Nederland onderzoek gedaan naar de wasbeerhond. Het onderzoek spitst zich deze winter toe op het vinden, vangen en zenderen van een paar dieren en het vinden en verzamelen van uitwerpselen voor voedselonderzoek.
Ook deze winter en komend voorjaar is vooral uw hulp uit De Weerribben nodig!

Wasbeerhond - Marterhond

De wasbeerhond (Nyctereutes procyonoides) is niet verwant aan de wasbeer. Het is een roofdier uit de familie der hondachtigen en wordt ook wel marterhond genoemd. Hij is in Europese deel van Rusland ingevoerd vanwege zijn pels en vandaar uit verwilderd en ontsnapt. In de oostelijke helft van Nederland zijn vanaf 1986 diverse vondsten en waarnemingen bekend.

Waarnemingen 2016

In het afgelopen jaar kwamen er relatief veel waarnemingen van wasbeerhonden in het noordoosten van Nederland bij ons binnen. Sinds september 2015 waren dat er meer dan twintig, waaronder ook jonge dieren in de nazomer. Omdat jonge wasbeerhonden al in juli-augustus gaan zwerven, hoeven ze niet geboren te zijn in de buurt van de plekken waar ze in de periode van juli tot september gezien zijn.

Rietlanden en moerasbos
Wasbeerhonden blijven het liefst in de dekking en hebben een voorkeur voor een vochtige omgeving zoals rietvelden en moerasbossen, maar kunnen ook overal elders voorkomen. Ze klimmen en graven nauwelijks, maar zwemmen graag. Wasbeerhonden zijn geen ‘jagers’, ze rennen bijvoorbeeld niet achter konijnen aan, maar scharrelen rond met hun neus over de grond en eten alles wat ze tegenkomen: muizen, kikkers, padden, vis (als ze erbij kunnen), slakken, insekten, vruchten, maïs, enzovoort. Als ze een vogelnest tegenkomen, laten ze de eieren of jongen uiteraard niet liggen.  

Onderzoek Weerribben

Deze winter zijn twee studenten in het project aan de slag gegaan. Zij houden zich bezig met een netwerk aan voerplekken, waarmee ze wasbeerhonden proberen te vinden en te vangen. Tot nu toe zijn in Nederland 14 voerplekken aangelegd, ieder met een camera, vooral in gebieden waar eerder wasbeerhonden gezien zijn.
Verbazingwekkend was dat er al in de eerste week een wasbeerhond voor een van de camera’s op de foto kwam en wel in NW Overijssel aan de Hoogeweg bij Kalenberg. Kort daarna kwam er ook een zichtmelding binnen bij Ossenzijl. De kans dat er wasbeerhonden in onze streek verblijven is dus reeel.

Oproep

Wanneer u in de natuur van De Weerribben (aan het werk) bent, willen de onderzoekers vragen goed op te letten naar o.a. de latrines van de dieren.  
Heeft u iets gezien of gehoord (ook in het verleden) m.b.t. wasbeerhonden, graag doorgeven aan: info@zoogdiervereniging.nl of muldernatuurlijk@gmail.com

 

Bron: Bureau Mulder-natuurlijk, Zoogdiervereniging, Staatsbosbeheer
 
  
           Wasbeerhond met wintervacht - © Foto - R. Witte
 
Informatie
- Onderzoek wasbeerhond, klik hier
- Nieuwsbrief wasbeerhond, klik hier
- Voor de verschillen en overeenkomsten tussen wasbeer en wasbeerhond, klik hier